Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Mai 2017 | 14:00
Lucrările artizanilor moldoveni, expuse la Montreal
Peste 40 de artizani din Republica Moldova, România, Ucraina şi Federaţia Rusă şi-au expus lucrările la cea de-a doua ediţie a Salonului internaţional de artă „Artizana”, desfăşurat recent la Montreal, Canada. Vizitatorii au avut parte de un asortiment bogat de obiecte confecţionate hand-made, iar la final, nimeni nu a plecat acasă cu mâna goală.
Bijuterii, tablouri, poșete împletite din hârtie, pălării multicolore, haine pentru copii, eșarfe și jucării – toate aceste obiecte au putut fi nu doar admirate, dar și achiziționate în cadrul Salonului internațional de artă „Artizana”, aflat la a doua ediție.

La eveniment au luat parte 45 de artizani, stabiliți cu traiul în Quebec. Fiecare dintre ei și-a amenajat câte un stand unde și-a expus lucrările, dar și informații despre țara de origine.

Artizanii din Republica Moldova au oferit vizitatorilor lucrări create cu multă pasiune. Bijuteriile confecționate de Mariana Tudor, Ina Petrenco și Liliana Surugiu au fost la mare căutare, standurile acestora fiind asaltate de vizitatorii dornici de a procura o lucrare hand-made.

Și micii vizitatorii au putut găsi ceva pe placul lor, iar asta pentru că unii meșteri populari au venit la târg cu o colecție bogată de jucării din hârtie, care întruchipau personaje din poveștile lor îndrăgite. Mai mult, artizanii au adus la salonul de carte jucării confecționate din materiale ecologice.

Doamnele au putut admira mai multe modele de genți și poșete, cu imprimeuri florale, în culori pastelate, din piele ecologică sau împletite din hârtie de revistă, ca cele confecționate de Claudia Rafan.

Magdalena Donea le-a oferit vizitatorilor mai multe modele de felicitări personalizate, iar Mariana Luchian și Lilia Isamov au venit la expoziție cu articole croșetate, de la coliere și poșete, până la haine pentru copii și diverse accesorii.

Și produsele cosmetice naturiste au fost la mare căutare. Cele mai parfumate plante și flori au fost ingredientul cremelor. Nu au lipsit nici lumânările parfumate, numai potrivite pentru serile romantice.

Carmen Ciprian a oferit vizitatorilor o gamă largă de săpunuri mai neobișnuite, îmbrăcate în lână, împâslite cu un strat subțire de flori de levănțică, care pot fi folosite direct pe piele ca exfoliant, înlocuind buretele tradițional.

Organizatoarele, Marina Stăvilă Josu și Liliana Surugiu, originare din Republica Moldova și ucraineanca Olga Chebotanuk au avut grijă ca vizitatorii să poată admira lucrările artizanilor în toată splendoarea lor.

Mai multe detalii la acest subiect urmăriți în emisiunea „Moldovenii de Pretutindeni”.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam