Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Ianuarie 2018 | 16:37
Lucrările unui sculptor din Moldova, expuse la Iaşi
Expoziţia personală a lucrărilor distinsului sculptor Dumitru Verdianu a fost inaugurată la Palatul Culturii din Iaşi, după ce s-a bucurat de mare succes în rândurile iubitorilor de frumos din Chişinău, relatează Moldova 1.
„Este o bucurie să-mi expun lucrările la Iaşi, în săli somptuoase, deosebite. Drumul spre Iaşi acum e mai uşor, mergi cum ai merge într-o ţară europeană care e şi ţara ta, demult îmi doream să dispară acest hotar”, a declarat Dumitru Verdianu.  

Pentru că a avut expoziţii în mai multe ţări europene, iar la Iaşi şi-a etalat lucrările în premieră, Dumitru Verdianu s-a arătat convins că are mulţi admiratori şi cunoscători ai creaţiei sale.

„În fiecare lucrare, fie bronz, lemn, piatră, se observă o necontenită cercetare. Este o visare continuă ce îl însoţeşte pe Verdianu, motivându-l să acţioneze în numele unui lucru bine făcut şi al temerităţii umane”, a menţionat Maria Belaşevschi, critic de artă, Iaşi.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate 80 de lucrări de sculptură, grafică pictură. Anterior, acestea au fost expuse la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău.

„Avem o colaborare intensă cu Palatul Culturii, în special cu Muzeul de Artă din Iaşi. Am organizat această expoziţie a lui Dumitru Verdianu, artist călător între Viena, Sankt Petersburg şi Chişinău. El este un artist foarte iubit la Chişinău pentru operele sale şi pentru modul de gândire”, a menţionat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Sculptorul a fost susţinut şi de prietenii săi din Ungheni: „Verdianu e pământeanul nostru. Chiar dacă el este la Viena, totdeauna e cu gândul acasă, la Ungheni, la Moldova. Dumitru este un pilon sigur al celor şapte ediţii ale taberelor de sculptură realizate la Ungheni. Sunt mândru că am dat continuitate tradiţiei deja formate până a deveni eu primar. Dumitru Verdianu a creat lucrări care sunt amplasate la Ungheni şi imprimă un element de identitate locală”, susţine Alexandru Ambros, primar de Ungheni.

Expoziţia poate fi admirată la Palatul Culturii din Iaşi, până pe 11 februarie. În drum spre Viena, lucrările vor avea un popas şi la Muzeul de Artă din Cluj.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam