Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Aprilie 2015 | 16:50
Ludmila Jornea din Franţa: Dacă nu îl aveam pe Dumnezeu în inimă, pierduţi eram în lume (FOTO)
Sărbătoarea Învierii vine să ne aducă lumină, speranţă şi vise noi spre care să tindem. Întreagă creştinătate a aşteptat acest eveniment cu multă credinţă. Şi moldovenii care se află departe de locul de baştină respectă tradiţiile moştenite de la străbuni. Cum au decurs pregătirile pentru sărbătoarea divină, aflăm din materialul realizat de Oxana Gherman-Roşca cu preoteasa Ludmila Jornea stabilită în Franţa.
Moldoveanca a împărtășit ascultătorilor emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova că pregătirea pentru sfintele Paște se începe cu 40 de zile înainte. „Paștele este o sărbătoare atât de mare încât nu se poate pregăti în ajun. Spunem cu bucurie „Hristos a Înviat” unii altora și părinților noștri care sunt departe, precum și celor plecați ca să ne unim cu toții prin acest sfânt Paște”, a explicat Ludmila Jornea.
 

„Nu putem, noi, moldovenii, nici măcar, aici, departe de casă, să întâlnim Paștele fără a face curățenie. Greblăm prin ograda bisericii pe care o închiriem, curățim copacii, vopsim poarta și gardul, admirăm lalelele care abia așteaptă să înflorească. Covoarele din biserică le-am spălat înainte de Florii, căci așa se spune că de Florii ograda deja trebuie să fie frumoasă și aranjată”, a remarcat eroina.
 

„În săptămâna patimilor ne pregătim mergând în fiecare seară la biserică, iar de sâmbătă seara începe slujba Învierii care durează până duminică dimineața. E o noapte a Învierii pe care o așteptăm mult. Nici nu vă imaginați câte lumânări sunt aprinse în orășelul în care este situată biserica „Ștefan cel Mare”. Toată lumea vine cu coșurile frumos aranjate și cu lumânările aprinse”, a povestit preoteasa.
 

„Dacă nu îl aveam pe Dumnezeu în inimă și nu aveam cuvintele mamei și nu știam că de Crăciun trebuie să împletești crăciunei și să îi pui la icoană, să faci mucenici sfințișori și să îi pui în casă, atunci ne pierdeam și noi în lumea asta. Dar așa ne regăsim în Dumnezeu și în tradițiile pe care le-am moștenit de la părinții noștri”, spune Ludmila Jornea.
 

Preoteasa ne-a împărtășit că și în Franța se păstrează cu sfințenie tradițiile din străbuni, astfel, toți cei care calcă pragul bisericii la început de martie primesc în dar mărțișoare. „Sunt tradiții care vrem să le păstreze și copiii noștri și nepoții. Nu se știe cum va fi vremea, poate că ne vom întoarce într-o zi în țară, ori poate că vom rămâne aici ca să ducem mai departe tot ce am început. Dar nu vrem să se piardă tradițiile noastre și frumusețea pe care am primit-o moștenire și trebuie să o transmitem mai departe”. 
 

     
Protagonista ne-a împărtășit că și-ar dori să perpetueze tradiția de a organiza hore, exact ca pe vremuri. „Știm că pe vremuri, când se sărbătoarea Paștele, așa cum trebuie să se sărbătorească, era horă în sat. Mergeau flăcăii și fetele mari la hore, îmbrăcați în haine naționale. Asta vrem și noi, aici, în Franța. Tineretul deja este pregătit să danseze, am făcut mai multe repetiții”, a povestit eroina.

Mai multe detalii aflați în emisiunea „Scrisori pentru acasă”.
 
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam