Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 August 2015 | 09:22
Maeştrii Eugen Doga şi Vasile Iovu, la ultimele pregătiri pentru Festivalul Limbii Române
Deşi muzica lui Eugen Doga a cucerit încă în anii 1970 continentul american, iar în 1989 preşedintele SUA a numit valsul lui drept creaţia secolului XX, compozitorul va merge, în premieră, în America de Nord la Festivalul Limbii Române ce va avea loc în Canada şi America de Nord. Protagoniştii evenimentului sunt maeştrii Eugen Doga, Vasile Iovu, scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu şi regizorul Doru Guţu. Festivalul se va desfăşura în Ottava, Monreal şi New-York cu sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti.
„Sunt curios să văd acest spaţiu. Este un eveniment extraordinar pentru compatrioții noştri. Sunt sigur că ne aşteaptă cu braţele deschise. Vom încerca să le reamintim aceste frumoase melodii ale noastre. Eu aştept cu nerăbdare această plecare, această frumoasă sărbătoare nu doar a limbii române, dar şi a spiritului”, a menționat maestrul Eugen Doga.

„Maestrul Eugen Doga este invitat nu doar în calitate de compozitor, dar şi în calitate de deputat al poporului, care a participat la adoptarea legislaţiei lingvistice în august 1989, care a generat sărbătoarea „Limba noastră cea română”, pe care o s-o cinstim şi în America”, a afirmat Luminița Dumbrăveanu.

Până la plecare, în salonul muzical al compozitorului au loc repetiţii: Eugen Doga la pian sau la muzicuţă, iar Vasile Iovu la nai.

Festivalul Limbii Române în Canada şi America de Nord se va desfăşura în perioada 14-18 august.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam