Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Februarie 2015 | 10:14
Mai multe remitenţe în 2014
Volumul transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a fost în creştere pe parcursul anului 2014 şi a constituit 1,612 milioane de dolari, depăşind valoarea transferurilor bancare din anul 2013 (1,606 milioane).
88.5% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani fără deschiderea conturilor bancare, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

Peste 63% din transferuri au fost efectuate din CSI, iar 20,2% din UE. În distribuţia pe state a transferurilor în favoarea persoanelor fizice Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova, deţinând ponderea de 61,6%. Pe parcursul anului, ponderea transferurilor din Rusia a înregistrat creştere în perioada ianuarie – iulie de la 52% până la 68,8%, iar în a doua parte a anului descreştere, în special în noiembrie, până la 55,6%, şi decembrie, până la 50,4%.

Structura valutară anuală a transferurilor prin sistemele de remitere de bani a fost caracterizată prin diminuarea ponderii deţinute de dolarul SUA şi majorarea ponderii deţinute de rubla rusească. Astfel, cota transferurilor în dolari SUA s-a diminuat cu 4,1 puncte procentuale, până la 27,2%. În acelaşi timp, cota transferurilor în ruble ruseşti s-a majorat cu 3,1 puncte procentuale, ajungând până la 36,7%.

Pe parcursul anului 2014, rubla rusească s-a depreciat în raport cu leul moldovenesc cu 30,7%. Dacă pe 2 ianuarie 2014 un transfer de 20 de mii de ruble ruseşti constituia 7938 de lei, pe 31 decembrie 2014 aceeaşi suma echivala cu 5526 lei moldoveneşti.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam