Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Martie 2014 | 12:17
Mărţişoarele din Londra şi Paris - zâmbete pentru copiii din instituţiile şcolare auxiliare din Republica Moldova
La început de primăvară, locuitorii Parisului şi ai Londrei au primit în dar mărţişoare confecţionate de către copiii unor şcoli-internat din Republica Moldova.
În cadrul evenimentelor dedicate sărbătorii Mărțișorului, Asociația studenților moldoveni din Franța „Jeunes Moldaves”, împreună cu Asociația Moldovenilor din Marea Britanie și Asociația Moldo-Britanică pentru Cultură și Dezvoltare „Vatra”, în colaborare cu Asociația ARS DOR din Republica Moldova, au realizat o campanie de binefacere dedicată copiilor care participă la programul „Educație prin Artă”.

În Paris, campania respectivă a cuprins două evenimente: concertul lui Cătălin Josan și Alex Calancea Band și manifestația culturală moldo-franceză „Fenêtre ouverte sur la Moldavie” (O fereastră deschisă spre Moldova) cu proiecții de film, expoziții de fotografii, fiind un eveniment inițiat de către tineri cineaști și actori francezi, care au vizitat Republica Moldova cu diverse ocazii. Publicul moldovenesc, dar și cel francez a salutat inițiativa și a dat dovadă de receptivitate, oferind ajutor financiar, menit să susțină motivația și talentul copiilor din diverse grupuri de risc: familii social-vulnerabile, orfelinate și centre de plasament. Contribuțiile bănești au fost răsplătite cu recunoștință, copiii confecționând mărțișoare pentru oamenii care le-au întins o mână de ajutor. Suma totală care a reușit să fie colectată în cadrul campaniei din Paris este de 670 de euro, echivalentul a aproximativ 12 700 de lei.

În Londra, moldovenii și-au dat întâlnire la un master class de confecționare a mărțișoarelor, pe care le-au purtat cu drag la eveniment. De asemenea, a fost organizată o tombolă cu premii precum cărți în limba română, ulcioare de lut și ii. În cadrul aceluiași eveniment, a fost organizat și târgul de mărțișoare confecționate de către copiii participanți la programul „Educație prin Artă”. Din vânzările acelor mărțișoare s-au colectat 700 de lire sterline, adică aproximativ 16 mii de lei.

„Ne bucurăm că lucrările copiilor din orfelinate, realizate în cadrul programului nostru au fost apreciate de către comunitatea Diasporei din Marea Britanie și Franța. În acest sens, evenimentul de sărbătorire a Mărțișorului a fost o ocazie și o experiență inedită pe care am putea s-o multiplicăm și în alte zeci de comunități din diasporă”, a menționat Ghenadie Șontu, coordonatorul programului „Educație prin Artă”.

Banii colectați sunt destinați Programului „Educație prin Artă” lansat de către Asociația ARS DOR. Aceasta își propune să identifice și să ajute la dezvoltarea copiilor talentați din instituțiile auxiliare din Republica Moldova. Din anul 2001, programul „Educație prin Artă” s-a desfășurat în 18 orfelinate și instituții școlare auxiliare din Republica Moldova, iar beneficiari ai acestuia au fost peste 5000 de copii din diferite grupuri de risc.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam