Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Februarie 2015 | 11:03
„Mărţişor cu DOR de-acasă” pentru copiii şi tinerii din diasporă
3500 de copii şi tineri din diasporă îşi vor aminti de tradiţiile de acasă datorită mărţişoarelor transmise de către Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) şi confecţionate la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO” şi la Centrul „CULTUM”.
Astfel, pentru al treilea an la rând, BRD transmite în diasporă simbolul tradițional al primăverii, al renașterii naturii. Copiii și tinerii de toate vârstele, pasionați de confecționarea obiectelor lucrate manual, vor pregăti 2000 de mărțișoare pentru semenii lor de peste hotare. Totodată, beneficiarii Centrului de Reabilitare și Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilități de Intelect „CULTUM” din comuna Stăuceni, vor relua acțiunea din anul trecut, când au reușit să confecţioneze manual 1500 de mărțișoare. În final, cele 3500 de mărțișoare care vor ajunge în diasporă vor micșora distanțele și vor aduce mai aproape țara de cetățenii plecați peste hotare.

„Lansăm astăzi proiectul „Mărțișor cu DOR de-acasă” pentru a aminti moldovenilor de pretutindeni că tradiția purtării mărțișorului a rămas vie în țara lor. Ne grăbim să anunțăm astfel sărbătoarea primăverii, a prospețimii și a bucuriei. În acest an Mărțișorul va lega prietenii, deoarece fiecare mărțișor va fi confecționat cu mult suflet de copii și tineri și va fi însoțit de un mesaj personalizat în ideea creării legăturii tainice cu un potențial prieten din străinătate”, a subliniat Sergiu Scarlat, director-interimar al Centrului ARTICO.

„Cele 1500 de mărțișoare confecționate de copii în anul 2014 au sensibilizat diaspora. Și în acest an, vom avea grijă ca simbolul tradițional al primăverii, confecționat de copiii și tinerii de la „ARTICO” și „CULTUM”, să ajungă la semenii lor din străinătate prin intermediul asociațiilor diasporei din 15 țări: Italia, Portugalia, Franța, Spania, Grecia, Federația Rusă, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Norvegia, Estonia, Lituania, Letonia, Kazahstan. Scopul acestei acțiuni este de a menține vie frumoasa tradiție românească care marchează începutul primăverii”, a menționat Victor Lutenco.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam