Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Februarie 2014 | 16:53
Mărţişorul serbat de moldovenii de pe întregul mapamond
Venirea primăverii va fi un prilej de sărbătoare pentru moldovenii din 14 ţări, care vor pregăti diverse evenimente cu suportul oferit de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD).
În Olanda va fi organizat un atelier de confecționat mărțișoare, proiect pentru care și-au anunțat participarea cel puțin 68 de persoane din 10 orașe diferite. Mărțișoarele vor fi împărțite trecătorilor în fața ambasadei Republicii Moldova în Olanda, dar și în orașele în care locuiesc participanții. Astfel, cetățenii Republicii Moldova din Olanda se alătură inițiativei Natei Albot din Canada, care și-a propus să adune și să confecționeze o mie de mărțișoare pe care să le distribuie apoi în Montreal.

În colțul opus al lumii, în Kazahstan, originarii din Republica Moldova se vor delecta de 1 martie cu muzica lui Ion Suruceanu.

În Franța, ”Connexions Moldavie” în parteneriat cu alte asociații din Paris și-au unit eforturile pentru a organiza pe 1 martie un eveniment cu genericul "MĂRȚIȘORUL care ne UNEȘTE", la care vor participa în jur de 400 de persoane. La Bordeaux, un alt oraș din Franța, membrii Asociațiilor „Cercle Moldavie” şi „ModCom” s-au arătat sensibilizați de misiunea pe care o are în Republica Moldova Asociația „Pédiatres du monde”. Astfel, au decis să realizeze un proiect de caritate. La 15 martie 2014 este anunţat primul eveniment din cadrul acestui proiect, o serată cultural-caritativă cu scopul acumulării de fonduri pentru copiii din Republica Moldova, dar și prezentării mărțișorului publicului.

Astfel, cu susținerea BRD, vor fi organizate 36 de evenimente în 14 țări unde locuiesc originari din Republica Moldova: Belgia, Canada, Federația Rusă, Franța, Grecia, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Spania, SUA.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam