Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Martie 2014 | 13:50
Mărţişorul, serbat şi în capitala Azerbaidjanului
Venirea primăverii a fost motiv de sărbătoare şi pentru moldovenii din Azerbaidjan. Astfel, Ambasada Republicii Moldova la Baku a organizat o recepţie dedicată „Mărţişorului”.
La eveniment au participat peste 80 de persoane, printre care reprezentanţi ai Administraţiei preşedintelui Azerbaidjanului, de la Ministerul azer al Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Turismului din țăra-gazdă, şefii Misiunilor diplomatice ai SUA, Uniunii Europene, României, Bulgariei, Rusiei, Serbiei, Republicii Belarus, Ungariei, Georgiei şi Ucrainei acreditați la Bacu, reprezentanţi ai noii organizaţii diasporale moldoveneşti, membri ai unor organizaţii internaţionale şi nonguvernamentale cu sediul la Baku şi conducerea Asociaţiei de prietenie azero-moldoveneşti.

Toți cei prezenți la recepţie au primit în dar mărţişoare și au avut privit un film documentar despre istoria şi tradiţia „Mărţişorului”, au ascultat un discurs al ambasadorului, au audiat piese muzicale interpretate la saxofon şi vioară de către doi artişti azeri, iar mai apoi au fost invitați să guste din bucate şi băuturi tradiţionale moldoveneşti, aduse special din ţară cu această ocazie.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan, invitaţilor la recepţie le-au fost distribuite postere stilizate, conţinând „Legenda Mărţişorului”, în limbile română, azeră şi rusă, pregătite şi editate de către Ambasadă.

În cadrul recepției, membrii misiunii diplomatice au întreţinut un dialog activ cu reprezentanţii structurilor oficiale azere invitaţi la eveniment. Conaționalii din diasporă au fost informaţi pe marginea ultimelor evoluţii social-politice din ţară, în special, despre decizia Parlamentului European privind eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam