Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
31 Martie 2014 | 16:27
Marea Unire, serbată de românii de la Paris
Românii de pe ambele maluri ale Prutului, stabiliţi la Paris, au celebrat 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în cadrul unui eveniment organizat de către Clubul Liberal Paris.
Solicitați de trm.md, organizatorii evenimentului au declarat că, în cadrul întrunirii, a fost prezentat filmul documentar „Masacrul Inocenților, sau cronica unui război uitat”, o mărturie cutremurătoare despre războiul din 1992 în regia regretatului regizor basarabean Victor Bucătaru.

După proiectarea filmului, spectatorii, vădit emoționați, s-au lansat în discuții la tematica „Noi, Rusia și Ucraina în 1918, 1992, 2014”. Invitații au povestit despre cum au trăit ei și apropiații lor acele momente. Participanții au discutat îndelung despre istoria românilor și despre posibilitatea Unirii în zilele noastre.

Vasile Călmățui, președintele Clubului Liberal din Paris a ținut să menționeze  acțiunile organizației din în ultimul an și a amintit că fondarea asociației în ziua Unirii nu este o coincidență.

La sfârșitul întrunirii, participanții au fost invitați la un miting pe 7 aprilie, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Paris.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam