Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Martie 2014 | 17:23
Mărţişorul a adus primăvara la Viena
Peste 200 de moldoveni stabiliţi în Austria au sărbătorit renaşterea naturii, aşa cum ar fi făcut-o la ei acasă: cu muzică populară, dansuri şi bucate naţionale. Artişti din Moldova au fost oaspeţi ai sărbătorii. În capitala Austriei, mărţişorul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Festivitatea a fost organizată de Comunitatea Moldovenilor în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Viena.
Studenți, angajați ai mai multor organizații internaționale din Viena, inclusiv moldoveni stabiliţi de multă vreme în această țară, şi-au dat întâlnire la Palatul Nieder Österrich, pentru a sărbători Mărțișorul. Sala a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care şi-au dorit să simtă suflul primăverii de acasă.

„Am o dispoziție foarte bună, foarte plăcută și, fiindcă am prilejul aceasta, vreau să le urez tuturor moldovenilor o primăvara frumoasă. Moldova a rămas țara care o iubesc foarte mult, un prag părintesc. Cu gândul, cu sufletul, cu inima sunt acasă, la Moldova mea”, a mărturisit Ludmila Sailer, o moldoveancă stabilită în Viena de 15 ani.

„Mărțișorul întruchipează un nou început, un început de primăvară, îți dă un imbold de optimism, de bucurie”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Andrei Popov.

„Aici, în Sala Palatului Nieder Österreich se dansează hora moldovenească, se dăruiesc mărțișoare, se dăruiește multă dragoste pentru începutul primăverii, începutul unei noi ere, de ce nu, pentru comunitatea moldovenilor din Austria”, a spus Olga Pîrgaru-Petrovsky.

Primăvara a fost adusă la Viena și de artiștii Cristina Gălușcă, studentă la Viena, de Svetlana și Alexandru Danilov, invitați speciali din Moldova, care au ridicat sala în picioare, interpretând melodii de dor la clarinet și pian. Printre invitaţi au fost și soprana Olga Bolgari, stabilită de 17 ani la Viena.

„Mărțișorul este o sărbătoare de suflet. Am un sentiment deosebit, atunci când cânt pentru conaționalii noștri stabiliți în Austria. Sunt foarte emoționată de fiecare dată când apar în fața conaționalilor”, a spus Olga Bolgari.

Sărbătoarea Mărțișorului la Viena este la cea de-a VI-a ediție, evenimentul a fost organizat de Asociația „Comunitatea Moldovenilor din Austria” în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Viena.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam