Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Martie 2018 | 11:15
Mărţişorul celebrat în Ţara Soarelui Răsare
Moldovenii din diasporă respectă frumoasele noastre tradiţii şi obiceiuri şi nu ezită să le împărtăşească cu alte popoare. Astfel şi sărbătoarea Mărţişorului a ajuns să fie celebrată la Tokyo. Ambasada Republicii Moldova în Japonia, alături de Ambasadele României, Bulgariei şi Macedoniei au organizat în Ţara Soarelui Răsare un eveniment cu gust de primăvară, unde la loc de cinste a fost simbolul împletit din fire albe şi roşii. Jurnaliştii emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” au realizat un reportaj de la frumoasa sărbătoare.
Membrii misiunilor diplomatice ale țărilor organizatoare, i-au invitat pe toți la un atelier de confecționare a mărțișoarelor. Cei prezenți au privit cu interes cât de repede se împletesc două fire de aţă colorate, iar doritorii au avut posibilitate să se implice şi să creeze propriile mărţişoare.

Evenimentul a adunat sute de oameni, care au gustat din dulciurile şi băuturile tradiţionale ale ţărilor, ce au organizat frumoasa sărbătoare. Totodată reprezentanţii fiecărei ţări în parte au vorbit despre obiceiuri, tradiţii, dar şi despre semnificaţia mărţişorului, care chiar dacă este cromatic acelaşi, istoria şi însemnătatea lui pentru fiecare popor ce îl celebrează, este diferită.

Anual sărbătorile renaşterii sunt omagiate în toate colţurile lumii de către moldovenii din străinătate, care împart mărţişoare, povestind lumii despre semnificaţia acestora.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam