Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Martie 2018 | 12:27
Mărţişorul, sărbătorit de moldovenii de pretutindeni
Mărţişorul, simbolul primăverii, al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, care aduce prospeţime şi prosperitate, este sărbătorit astăzi, 1 martie, nu doar de moldovenii din ţară, dar şi de cei din diasporă. Conaţionalii noştri de pretutindeni au celebrat Ziua Mărţişorului cu melodii şi dansuri populare, alături de artişti autohtoni, dar şi cu amintiri depănate la o masă cu bucate şi vinuri tradiţionale.
Potrivit secretarei Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Corina Rezneac, mărțișorul va rămâne un simbol care de-a lungul secolelor a reuşit să transmită un mesaj puternic de speranţă şi renaştere.
 
Originea mărţişorului este foarte veche, a declarat, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, directorul adjunct al Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală, Andrei Prohin. Potrivit lui, de-a lungul timpului tradiţiile și obiceiurile legate de mărțișor s-au modificat de la veac la veac, de la an la an, dar esenţa acestora s-a păstrat. Potrivit cercetătorului științific, culorile alb și roșu ale mărțișorului simbolizează curățenia și puritatea sufletească.
 
Devenind o sărbătoare de suflet pentru moldovenii de acasă și de peste hotare, sărbătoarea mărțișorului va fi sărbătorită, la 4 martie, și de către moldovenii din Ucraina, Cernăuți și Roma în cadrul proiectului „Mărțișorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaște mai bine la sărbătoarea Mărțișorului” prin spectacole de muzică populară, muzică folk, muzică ușoară, dansuri populare, precum și expoziții de obiecte de artizanat cu specific românesc: sculpturi, picturi, icoane, porturi tradiționale românești, produse artizanale locale.
 
Simbolul primăverii, Mărţişorul, a fost introdus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii în decembrie 2017.

Potrivit tradiției, mărțișorul se poartă pe parcursul lunii martie, după care se scoate şi se leagă de creanga unui pom ca să dea roade bogate.

Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam