Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Martie 2018 | 15:50
Mărţişorul, sărbătorit în Olanda, Italia, Belgia
Mărţişorul a fost sărbătorit cu drag şi dor de către moldovenii din diaspora. Prin muzică, dans, cântec şi voie bună aceştia s-au reunit la mai multe evenimente culturale pentru a marca sosirea primăverii, dar şi a celebra Mărţişorul.
În oraşul Haga (Olanda) a fost dat start Programului „Mărțișor de acasă”, lansat în diasporă de către Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroului Relații cu diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos și a Grupului de inițiativă „Noroc Olanda”. Mai mulți moldoveni s-au reunit în incinta sălii Theater in De Steeg, pentru a marca sosirea primăverii, dar și a celebra Mărțișorul în contextul includerii acestuia în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.
 
Evenimentul a debutat cu „Mărțișor călător”, ediția a IV-a, organizat tradițional de către comunitatea moldovenilor din Olanda. Această activitate are ca scop promovarea valorilor culturale naționale, precum și consolidarea persoanelor originare din Moldova și presupune ca mărțișoarele confecționate de către cetățenii noștri să fie dăruite vecinilor, colegilor și prietenilor și, totodată, să le povestească despre tradițiile noastre.
 
Programul guvernamental „Mărțișor de acasă” s-a desfășurat şi la Bruxelles, Belgia.
 
„Mărțișor de acasă” urmează să se desfășoare la Atena pe 11 martie, la Bucureşti pe 24 martie şi Barcelona - 25 martie.
 
Programul este organizat în conformitate cu planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei naționale „Diaspora – 2025”, în care este prevăzută elaborarea și implementarea programelor destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice, având drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradițiilor și a imaginii Republicii Moldova peste hotare prin intermediul „Mărțișorului”, precum și păstrarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare cu țara de origine.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam