Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Mai 2015 | 12:05
Meşteşugurile moldoveneşti au catalizat curiozitatea spaniolilor
Moldovenii din Spania au participat duminică, 24 mai, la un atelier dedicat meşteşugurilor şi ornamentelor moldoveneşti, organizat sub genericul „Uzor cu dor de casă”. Evenimentul a trezit curiozitatea trecătorilor, astfel, mai mulţi spanioli au fost interesaţi să cunoască mai multe despre Republica Moldova.
Organizatorii, Asociația „EstiMoldova” au comunicat pentru TRM.MD că evenimentul a constituit și un motiv de întrunire pentru moldovenii din Spania care încă nu își cunoșteau compatrioții stabiliți în țara gazdă, dar care sunt dornici să colaboreze în viitor. „Au venit atât cunoscuți mai vechi,  cât și moldoveni pe care anterior nu i-am cunoscut. Invitați care doreau să ne cunoască pentru că sunt și ei moldoveni și vor să colaboreze cu noi, să facem împreună lucruri frumoase”, a menționat Elena Nazarova, președinta Asociației „EstiMoldova”.

Elena Nazarova a remarcat că atelierul a fost atât pe placul maturilor, cât și a copiilor. „Am vorbit despre meșteșugurile noastre, despre ornamentele care le avem, culorile predominante și cum, în complexitatea lor, au evoluat în timp”.

„Atelierul a servit ca punct atractiv pentru trecătorii care ne-au întrebat mai multe despre Moldova. Noi le-am pregătit pliante informative cu date despre Republica Moldova și activitatea noastră. Deja avem un număr impunător de străini care ne urmăresc activitatea și vin la sărbătorile noastre”, a menționat cu mândrie președinta Asociației „EstiMoldova” din Barcelona.

Prezentarea a fost însoțită de o mică expoziție de lucrări artizanale. Copiii au studiat îndeaproape broderiile prezentate, iar cei mai curioși au probat costumele naționale. Atelierul a trezit și interesul trecătorilor care s-au lăsat impresionați de coloritul tradițional moldovenesc.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam