Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Iulie 2014 | 15:27
Medici din Moldova, instruiţi în instituţii de sănătate din Germania
Peste 20 de tineri din Moldova şi Germania, studenţi şi specialişti în domeniul medicinii respiratorii şi bolilor infecţioase, vor participa la un schimb de experienţă în instituţiile de sănătate din cele două state, pe parcursul a patru ani.
Schimbul de experienţă va avea loc în cadrul Proiectul REACH-4 Moldova, lansat de către Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Universitatea din Lubeck, Germania, vine să faciliteze cooperarea multilaterală.

„Ca prim pas, vom identifica nevoile pentru dezvoltarea curriculum-ului Universităţii de Medicină în două domenii care au fost stabilite ca prioritate, şi anume: medicina respiratorie şi bolile infecţioase”, a spus prorectorul Olga Cerneţchi, la lansarea proiectului.

Profesorul universitar, Victor Botnaru, a subliniat că domeniul bolilor respiratorii este foarte vast şi interesant în contextul ultimelor descoperiri din domeniu, însă spre regret tot mai puţini studenţi aleg să se specializeze în acest domeniu. Cauza ar fi că, în mare parte, pacienţii  trataţi de aceşti specialişti provin din medii sociale nefavorabile şi suferă de tuberculoză.

Specialistul a mai spus că o greşeală a sistemului de sănătate moldovenesc în domeniul bolilor respiratorii este caracterul strict de instruire pe un singur domeniu, comparativ cu statele Uniunii Europene, unde medicii pot acoperi o gamă mai mare de servicii, datorită curriculum-ului adaptat la situaţia sistemului de sănătate.

În funcţie de necesităţile identificate, REACH-4 Moldova va implementa elemente modulare de învăţământ, inclusiv cursuri orientate pe probleme, cursuri în medicină respiratorie şi boli infecţioase, care se referă la epidemiologie şi sănătate publică, prevenire şi diagnostic, informează IPN.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam