Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Martie 2016 | 15:20
Membrii a două grupări specializate în organizarea migraţiei ilegale a moldovenilor în Israel au fost reţinuţi
Membrii a două grupări infracţionale, specializate în organizarea migraţiei ilegale a moldovenilor în Israel, au fost arestaţi. Activitatea infracţională era efectuată prin intermediul a două agenţii licenţiate cu drept de angajare în câmpul muncii în Israel, la care fondatorii şi administratori erau doi membrii ai grupărilor infracţionale, unul din membrii grupărilor criminale activează în calitate de preot.
Ca urmare a documentării grupărilor, de aproximativ patru luni, angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală au stabilit,  că cele două grupări activau de circa cinci ani, colaborând între ele.

Suspecții racolau persoanele prin intermediul clienţilor mai vechi sau alte persoane de încredere, astfel, de mai bine  de un an, aceștia au racolat circa 300 de persoane.  Transportarea migranţilor se efectua pe cale aeriană, iar intrarea pe teritoriul statului Israel se efectua în baza vizelor primite la Consulatul Israelului din orașul Kiev, Ucraina în baza actelor primare falsificate.

Pentru serviciile acordate, membrii grupărilor criminale primeau de la clienți între  6500 şi 7000 dolari SUA. O parte din sursele financiare acumulate erau transmise celorlalți complici de pe teritoriul Statului Israel.

În rezultatul celor 15 percheziţii efectuate la domiciliile, automobilele și oficiile suspecților au fost depistate şi ridicate probe (tehnică de calcul, seturi de acte pregătite ale potențialilor clienţi, diferite înscrisuri şi acte cu semnalmente de falsificare utilizate la organizarea migrației ilegale), care dovedesc implicarea suspecților în comiterea acestui gen de infracţiuni.

Cele patru persoane reținute au vârsta cuprinsă între 34 și 43 de ani și domiciliați în Hâncești și municipiul Chișinău. Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați aceștia riscă amendă în mărime de la 16 000 la 20 000 de lei sau închisoare de la cinci la șapte ani.

În continuare polițiștii întreprind măsuri operative de investigații pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam