Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Ianuarie 2015 | 10:13
Menajerele din Italia - concediate fără existenţa unui motiv
Menajerele şi bonele, angajate pe timp nedeterminat în Italia, pot fi concediate fără existenţa unui motiv întemeiat. Concedierea este legitimă în orice caz, anunţă situl www.colfebadantionline.it.
Alegerea de a întrerupe raportul de muncă poate fi făcută discret sau pe motive de oportunitate, iar angajatorul nu este obligat să-și motiveze decizia, notează actualitatea.it.

În orice caz, angajatorul trebuie să respecte perioada de preaviz prevăzută de lege (de la 15 la 30 de zile lucrătoare în funcție de vechimea la locul de muncă), în caz contrar trebuind să plătească o indemnizație egală cu retribuția prevăzută pentru perioada de preaviz neacordată.

Angajatorul poate decide dacă angajatul concediat va lucra sau nu pe perioada preavizului. Menajera sau bona pot fi remunerate pentru perioada prevăzută, fără ca angajata să lucreze.

Întreruperea raportului de muncă trebuie comunicată de către angajator la Institutul Național pentru Protecție Socială în termenii prevăzuți de lege, adică în maxim cinci zile de la concediere.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam