Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Ianuarie 2014 | 10:48
Mica Unire, sărbătorită la Bruxelles prin artă, costume şi dans popular românesc
Români din Republica Moldova, Serbia şi Oltenia au dat, simbolic, „mână cu mână”, la Bruxelles, în zilele din preajma sărbătorii Unirii Principatelor Române. Evenimentul a avut loc la invitaţia europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE în Parlamentul European, informează eppgroup.eu.
Potrivit surse citate, evenimentul organizat în Parlamentul European a inclus vernisajul expoziției de măști din lemn ale artistului popular Gheorghe Florea, o prezentare de costume tradiționale românești din Moldova, Valea Timocului (Serbia) și Oltenia, precum și lansarea cărții „Tradiții culinare românești la sud de Dunăre” a jurnalistului Romeo Crâșmaru, o colecție de rețete culinare culese din Valea Timocului.

Ansamblul de cântece și dansuri „Plai de dor” din comuna Șerbănești, România, a încheiat evenimentul cu o demonstrație a unuia dintre cele mai îndrăgite dansuri populare românești - călușul.

„Astăzi am cinstit unitatea, tradiția și continuitatea neamului nostru, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române. Momentele artistice la care am asistat sunt dovada grăitoare a talentului și culturii noastre deosebite, care s-au păstrat vii atât dincolo de Prut, cât și la sud de Dunăre, în Timoc”, a spus deputatul european Marian-Jean Marinescu.

La eveniment au participat Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, precum și Adrian-Cristian Bratu, reprezentantul permanent COPS, din partea Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, alături de eurodeputați și angajați ai Parlamentului European.

Deputatul european Marian-Jean Marinescu este cunoscut ca un susținător al integrării europene a Republicii Moldova. După ce a lucrat pe dosarul privind simplificarea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, în prezent, vicepreședintele Grupului PPE este raportor al Parlamentului European pe dosarul privind eliminarea vizelor pentru Republica Moldova. De asemenea, eurodeputatul PDL a susținut și promovat, prin mai multe acțiuni, respectarea drepturilor comunităților de români din Serbia.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam