Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Noiembrie 2014 | 11:34
Migraţie ilegală în Rusia contra sumei de 1300 de euro
Un cetăţean al Republicii Moldova în vârstă de 40 ani, originar din Chişinău, este suspectat că ar fi liderul unui grup de persoane, specializat în organizarea migraţiunii ilegale a moldovenilor în Federaţia Rusă.
La începutul lunii august, angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane a Inspectoratului Național de Investigații au intrat în posesia unor date despre o filieră de migrație ilegală.

Potrivit datelor poliției, bărbatul, prin înţelegere prealabilă cu un însoţitor de tren şi alţi complici din Belarus şi Federaţia Rusă, recrutau persoane din Republica Moldova, care anterior s-au aflat la muncă în Rusia, iar pentru încălcarea regimului de şedere sau comiterea altor ilegalităţi, de către Serviciul de Migraţie le-a fost aplicată interdicţia de a intra pe teritoriul acestui stat.

Astfel, în baza unei scheme bine determinate, suspecții, contra sumei de 1300 - 1500 de euro de persoană, organizau transportarea ilegală a migranților, iar contra sumei de 300 - 500 de euro, organizau aplicarea ştampilelor de ieşire şi intrare pe teritoriul Federației Ruse în paşapoartele cetăţenilor moldoveni în lipsa acestora, pentru a ascunde depăşirea termenului de şedere pe teritoriul acestui stat.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție, urmare a acţiunilor întreprinse, recent, au fost identificaţi doi bărbaţi moldoveni, cărora suspecţii le organizau plecarea în Federația Rusă cu trenul de pe ruta Chişinău - Moscova. Astfel, în urma unor descinderi, organizate în timpul deplasării cu trenul de pe ruta sus menționată, în flagrant, a fost reţinut însoţitorul de vagon, în momentul primirii unei sume de bani pentru transportarea persoanelor care urmau să ajungă ilegal în Federația Rusă.

În urma percheziţiilor corporale, acesta mai avea încă 7 paşapoarte ale cetăţenilor Republicii Moldova în care erau aplicate mai multe ştampile de ieşire-intrare pe teritoriul Federației Ruse fără a traversa frontiera Republicii Moldova.

La moment, însoţitorul de vagon se află în stare de arest, iar poliţia continuă să investigheze acest caz. A fost inițiată o cauză penală în baza organizării migraţiei ilegale, comise de către un grup criminal organizat. Conform legislației, suspecții riscă închisoare de la 5 la 7 ani.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam