Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Februarie 2015 | 13:25
Migranţii din Moscova ar putea plăti peste 12 mii ruble pentru legalizare
De la 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare noua lege privind migraţia în Federaţia Rusă. Potrivit acesteia, toţi migranţii vor putea să-şi perfecteze actele la Centrul Unic de Imigrare deschis în afara capitalei Federaţiei Ruse. Declaraţia aparţine şefului direcţiei Serviciului Federal de Migraţie pe regiunea Moscovei, Oleg Molodievski, citat de Radio Moldova Actualităţi.
„Cetățenii străini care vor să muncească pe teritoriul Federației Ruse vor trebui să se adreseze la organele abilitate cu eliberarea actelor pentru migranți în decursul a 30 de zile calendaristice, nu în 90 de zile precum era prevăzut anterior. În caz contrar, ei riscă să fie trași la răspundere administrativă care  prevede o amendă în valoare de la 10 până la 15 mii de ruble”, este mesajul șefului de direcție al Serviciului Federal de Migrație pe regiunea Moscovei, Oleg Molodievski.

Radio Moldova Actualități menționează că, anterior, presa rusă a făcut o analiză care a arătat că migranţii care vor dori să muncească în oraşul şi regiunea Moscova vor avea nevoie pentru legalizare de cel puţin 12 000 ruble. Astfel, controlul medical va costa aproximativ 2 500 ruble, asigurarea medicală – 5 000 ruble, iar alte 4 000 ruble sunt necesare pentru achitarea patentei de muncă. Reprezentanţi ai organizaţiilor migranţilor străini din Rusia, însă au declarat că în realitate această cifră ar putea creşte şi până la 32 mii de ruble.

Noua lege prevede că cetățenii Republicii Moldova care pleacă în Rusia la muncă vor fi obligaţi să pună bifa în cartela migrațională, la rubrica „angajare în câmpul muncii”.

Autoritățile ruse continuă să expulzeze cetățeni ai Republicii Moldova, doar în ultimele 24 de ore 10 moldoveni au fost întorși de la granița cu Federația Rusă. Iar în prima lună a anului curent, 249 de moldoveni au fost întorși de autoritățile ruse de la graniță, anunță Poliția de Frontieră.

Mai multe detalii aflați din buletinele informative de la Radio Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam