Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Februarie 2016 | 11:12
Migranţii moldoveni din Franţa pot beneficia de serviciile centrului NEXUS Paris
Cetăţenii originari din Republica Moldova şi România, stabiliţi în regiunea capitalei franceze, vor putea beneficia de serviciile pentru migranţi ale noului centru satelit NEXUS Paris.
Liderii Asociației pentru Integrarea Migranților (AIM), care va asigura funcționalitatea Centrului NEXUS Paris: Doina Guzun, Svetlana Revineala, Mihai Dobrin și Dorin Dușciac  și-au exprimat speranța că acest model de ajutor acordat migranților va fi replicat cu succes și în alte regiuni din Franța, și chiar în alte țări ale Uniunii Europene. Membrii AIM consideră că cererea pentru astfel de servicii în regiunea pariziană este foarte mare, iar numărul de beneficiari ai proiectului va depăși cifra de 1000 de persoane în fiecare an.

Potrivit organizatorilor, reușita procesului de integrare a migranților în societatea țării-gazdă depinde de o serie de factori, care țin în primul rând de accesul la informație.

Astfel, prin lansarea NEXUS Paris migranții originari din Republica Moldova și din România vor dispune de un sprijin esențial care le va facilita procesul de integrare în țara-gazdă pentru obținerea scopului propus, oferindu-le și informații utile privind eventuala reîntoarcere în țara lor de origine.

În lunile ce urmează NEXUS Paris își va extinde spectrul de servicii specifice. Deocamdată pentru migranții din Republica Moldova, centrul va oferi răspunsuri la diverse aspecte legate de migrație, indiferent dacă aceștia abia au ajuns în Franța, sau dacă planifică să plece înapoi în Moldova. Până atunci, moldovenii aflați peste hotare pot adresa întrebări către Centrul NEXUS Moldova Virtual, la www.nexusnet.md, sau pot vizita unul din centrele NEXUS din Chișinău, Cahul, Edineț și Ungheni.

Misiunea NEXUS Moldova este să ajute moldovenii să-și atingă obiectivele lor personale legate de migrație – de la faza de dinaintea plecării până la reîntoarcere – printr-o platformă integrată și orientată pe piață, care le oferă informații specializate, asistență individuală și soluții concrete din partea partenerilor NEXUS.

Serviciile vor fi asigurate de AIM atât cu sprijinul partenerului principal, IASCI/NEXUS Moldova, cât și cu cel al partenerilor locali – Primăria orașului Villeneuve-Saint-Georges (departamentul Val-de-Marne, 94) și Asociația Culturală a Bisericii Ortodoxe „Sfântul Gheorghe și Sfânta Treime” din aceeași localitate.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam