Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Decembrie 2014 | 16:51
Migranţii moldoveni nu se grăbesc să revină acasă
Migranţii moldoveni nu se grăbesc să revină acasă, iar asta pentru că piaţa muncii din Republica Moldova nu este atractivă. La această concluzie au ajuns reprezentanţii structurilor de stat în domeniu, care au făcut totalurile proiectului „Consolidarea capacitaţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova”, relatează Mesager.
Potrivit unui studiu făcut public, circa 340 mii de cetăţeni moldoveni sunt plecaţi peste hotare, dintre care doar o mie s-au reîntors acasă, timp de un an.
„Cu părere de rău piața muncii din Republica Moldova nu deține locuri de muncă bine plătite. Atunci când angajatorul este stimulat financiar, atitudinea față de locul de muncă va fi alta" a menționat Ion Holban, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Reprezentanții Guvernului afirmă că țara noastră are nevoie de politici clare în atragerea migrantilor acasă sau elaborarea unor garanții ce i-ar determina pe muncitorii migranți să se reîntoarcă.

„Republica Moldova a avansat din punct de vedere economic, dar noi încă nu suntem competitivi cu piața forței de muncă din țările unde se află ei. Noi încă nu reușim să oferim suficientă stabilitate pentru acele locuri de muncă pe care le promovăm” a remarcat șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco.

Mai multe detalii aflați în Mesager.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam