Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Aprilie 2015 | 15:43
Migranţii revin acasă pentru a lansa Festivalul „iProsop”
Dorul de casă şi mândria pentru tezaurul naţional i-a făcut pe mai mulţi moldoveni să revină la baştină pentru a lansa Festivalul „iProsop”. 50 de meşteri şi creatori populari din ţară şi de peste hotare se vor reuni la 31 mai, în satul Selemet din raionul Cimişlia, în cadrul unui eveniment dedicat tradiţiei prosopului ţesut manual şi oportunităţilor antreprenoriale de promovare a culturii naţionale.
Solicitată de TRM.MD, Olga Coptu, directorul Festivalului ne-a comunicat că evenimentul vine să promovează reorientarea societății către cultură, către tradiții și artizanat, totodată deschizând perspective economice, culturale și sociale într-o localitate rurală din sudul Moldovei.
 

„Manifestarea va reuni circa 50 meșteri și creatori populari din țară și de peste hotare, având ca obiective principale promovarea meșteșugurilor tradiționale și educarea publicului în spiritul tradițiilor românești”, a explicat Olga Coptu, migrant revenit.

În cadrul evenimentului antreprenorii locali vor avea posibilitatea să-și comercializeze produsele, atât cele de artizanat, cât și cele gastronomice.  Organizatorii își propun să genereze astfel un flux de capital fără precedent în regiune.

Pe lângă expunerea elementelor de artizanat, vizitatorii vor putea gusta delicii din bucătăria tradițională, audia melodii din folclorul strămoșesc,  iar cei mai curioși vor afla cum se țese un prosop în cadrul unui master class.

Organizatorii evenimentului sunt Asociația Obștească Familii Migrante, Primăria satului Selemet în parteneriat cu Ministerul Culturii.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam