Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Decembrie 2015 | 16:04
Migranţii vor achita un preţ mai mare pentru patenta de muncă în Rusia
Departamentul politici economice şi dezvoltare din Federaţia Rusă anunţă că începând cu 1 ianuarie 2016 cetăţenii străini, angajaţi legal în câmpul muncii, vor achita mai mult pentru patenta de muncă în Rusia. Preţul brevetei se va majora cu 5% şi va constitui 4200 de ruble, informează m24.ru.
„Pentru anul 2016 acest coeficient a fost stabilit în mărime de 15%, dar întrucât salariile în primele nouă luni ale anului 2015 au crescut în medie cu 5% (patenta trebuie să coreleze cu nivelul mediu al salariilor oferite în regiune), de aceea şi valoarea patentei nu poate fi majorată mai mult şi a crescut doar cu 5% şi va costa 4200 de ruble”, a declarat şeful Departamentului, Maxim Reşetnicov.

El a subliniat că indexarea ia în considerare interesele migranţilor, precum şi necesitatea forţei de muncă străine în localități.

Patenta de muncă permite străinilor de a lucra legal pe teritoriul Federaţiei Ruse. Actele se perfectează personal de migranţii sosiţi în Rusia din fostele republici sovietice cum ar fi Ucraina, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Armenia, Uzbekistan, Tadjikistan şi Republica Moldova, cetăţenii cărora nu au nevoie de vize de intrare.

În acest an Centrul Migraţional deschis în Saharovo, regiunea Moscova, a eliberat  mai mult de 385 de mii de brevete, datorită cărora în bugetul oraşului Moscova au fost vărsate 8,3 miliarde de ruble. Cifra a crescut de 3,5 ori faţă de perioada similară a anului trecut.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam