Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 August 2014 | 19:56
Migranţii moldoveni, cu gândul acasă, de Ziua Independenţei
Republica Moldova devine din ce în ce mai cunoscută în străinătate prin intermediul cetăţenilor săi aflaţi peste hotare care promovează valorile, obiceiurile şi tradiţiile noastre în ţările de reşedinţă.
Aflați la mii de kilometri depărtare, moldovenii nu uită de unde au pornit. Ei spun că de fiecare dată când se întorc în țară, încearcă să aducă cu ei experiența și bunele practici pe care le-au însușit în țările de reședință, astfel încât acestea să fie implementate cu succes în Republica Moldova.

După 14 ani de studii peste hotare, Corina Cojocaru, a revenit acasă. Ea consideră că Republica Moldova ar putea fi mult mai prosperă dacă, după ce au obținut  experiență, cetățenii plecați în străinătate s-ar întoarce în țară.

Mircea Ion Călugăru este un alt tânăr care a plecat în străinătate pentru a-și face studiile. El se întoarce acasă doar ocazional, însă, vrea ca experiența pe care a obținut-o în Regatul Unit al Marii Britanii să o împărtășească cu cei rămași în țară. El și-ar dori să implementeze un proiect prin care reprezentanții Ministerului Educației de la noi din țară, în comun cu omologii europeni, să stabilească standarde pentru editarea manualelor, astfel încât acestea să fie accesibile elevilor.

Elena Dragalin este stabilită în Statele Unite ale Americii de 21 de ani. Ea spune că este important să îți iubești originile indiferent unde te afli. Ea, totuși, consideră că dacă statul ar avea mai multe oportunități pentru moldovenii plecați peste hotare, ei ar reveni acasă.

Și Irina Burlacu, doctorandă la Universitatea Maastricht, Olanda, consideră că Guvernul ar trebui să implementeze programe pentru a obține încrederea cetățenilor, îndeosebi, ai celor plecați peste hotare. Potrivit ei, migranții ar reveni acasă în cazul în care aici vor găsi condiții de trai similare cu cele în statele înalt dezvoltate.

Mai multe detalii aflați din materialul realizat de Radio Moldova Actualități.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam