Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Septembrie 2015 | 09:14
Mii de tineri din Republica Moldova dau prioritate studiilor peste hotare
Anual şase mii de tineri din Republica Moldova aleg să studieze în străinătate pentru a căpăta noi cunoştinţe într-un mediu educaţional diferit, relatează Mesager.
Pentru mulți dintre tinerii moldoveni, o diplomă a unei universităţi din România, Germania, Belgia, Franța sau Italia este o garanție pentru găsirea unui loc de muncă mai bine plătit. În acest an, oferta pentru o bursă în străinătate este și mai mare.

La prezentarea ofertelor de studii prin intermediul Programului Erasmus+ într-o aulă de 150 de locuri s-au înghesuit peste 300 de studenți, de la Universitatea de Stat, Universitatea de Medicină, Agricolă sau Tehnică. Toți își doresc o bursă în străinătate. Datele autorităților arată că anual, mii de tineri reușesc să-și împlinească visul.

„Anual pleacă în străinătate pentru studii circa șase mii de tineri. Vorbim în primul rând de oferta României care este de circa cinci mii de burse, aici avem şi liceeni şi toate trei cicluri ale studiilor superioare . Alte destinaţii sunt cu precădere ţările UE: Germania, Franţa, Grecia, Cehia, Slovacia ”, a declarat Ludmila Pavlov, șef Direcție relații internaționale, Ministerul Educației.

Deși trebuie să înfrunte multe dificultăți, să depășească bariera lingvistică și culturală un lucru este cert, șansele de angajare sunt mai mari.

Republica Moldova are semnate aproximativ 70 de protocoale de cooperare educațională cu diferite ţări.  Autoritățile nu dețin, însă, date despre câţi din aceşti tineri revin în ţară, odată cu încheierea programelor de burse.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam