Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Martie 2014 | 16:15
Mircea-Ion Călugăru: „Moldova pierde o mulţime de studenţi talentaţi, deoarece tinerii nu ajung să lucreze acasă”
Tinerii originari din Republica Moldova, care îşi fac ori şi-au făcut studiile peste hotare, pot aplica pentru stagii în ţara de origine. În 2014, peste 60 de beneficiari îşi vor face stagiul, cu o durată cuprinsă între patru şi opt săptămâni consecutive, în cadrul unui program. Mai multe detalii aflaţi din interviul realizat de trm.md cu Mircea-Ion Călugăru, iniţiatorul programului, vicepreşedinte al Asociaţiei Moldovenilor din Marea Britanie.
- Cui aparține ideea organizării unor astfel de stagii?

- Am realizat că, în Moldova, ideea de stagiu, cum îi spunem noi aici „internship” este foarte puțin dezvoltată, iar companiile din Moldova nu prea iau studenți la practică în perioadă estivală. Prin urmare, noi am hotărât să inițiem un astfel de program. Considerăm că este o practică nouă pentru țara noastră, pentru că studenții care reușesc să găsească un job pe vară aplică, de obicei, în companiile unor rude.

- De obicei, studenții moldoveni care studiază acasă optează pentru stagii peste hotare. Vor dori oare semenii lor care studiază peste hotare să facă practică în companiile din Republica Moldova?

- Inițiativa noastră este să facem ceva transparent, să aibă toți acces, să poată aplica. Ne-am gândit că foarte puțini dintre studenții care pleacă peste hotare ajung să mai lucreze acasă. Așadar, și  companiile moldovenești ar trebui să bată la ușa studentului, nu doar invers. Or, pentru studenții buni se luptă foarte acerb, aici, în Europa. Companiile mari investesc mult pentru a găsi studenții talentați, cei care învață bine și au note bune, iar apoi le fac tinerilor oferte foarte bune.

Moldova pierde o sumedenie de studenți talentați, deoarece tinerii nu ajung să lucreze acasă. În acest context, ne-am gândit ca să îndemnăm tinerii să vină și acasă să lucreze. Le va plăcea sau nu, rămâne de văzut. Cel puțin, vor avea șansa să compare.- Cât de receptive au fost companiile autohtone?


- Diferite companii au prezentat răspunsuri diferite. O problemă o constituie faptul că nu toți membrii asociației se află în Republica Moldova. Totuși, în timpul vacanței de iarnă, am bătut pe la ușile mai multor companii mari și am discutat cu managerii departamentelor de resurse umane. Pot spune că lumea a fost receptivă, au înțeles că noi le oferim oportunitatea să angajeze studenți talentați care ar lucra pe gratis. Noi nu am apelat la companiile mai mici, am hotărât să negociem doar cu companiile mari. Am fost plăcut surprinși de rezultate. Avem acum peste 60 de locuri pentru stagiari.    
 
Cei care sunt interesați de această oportunitate pot trimite dosarul pentru concurs până pe 20 aprilie. Mai multe detalii referitoare la program aflați accesând următoarea  pagină web: http://fr.slideshare.net/ammbsoc/programul-de-stagiere-ammb-jobstorm-31645377

Mai multe detalii la acest subiect aflați din emisiunea radiofonică „Scrisori pentru acasă” din 16 martie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam