Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Ianuarie 2014 | 15:25
”Moştenitorii” de la Nisporeni au încântat publicul din Turcia
Dansurile moldoveneşti au trezit ovaţii şi în oraşul Mersin din Turcia unde a avut loc un festival internaţional de folclor, evenimentul mai fiind numit şi festivalul portocalelor. Ansamblul „Moştenitorii” din Republica Moldova au adus cu ei de acasă, ritmuri săltăreţe, costume autentice şi melodii care nu au lăsat indiferenţi pe nimeni.
Festivalul folcloric ce a adunat în orașul Mersin peste 700 mii oameni din 30 țări a început cu ”Hora frăției”, toți venind cu dansuri şi cântece naționale autentice.

”Am venit din Bulgaria şi vom prezenta publicului câteva dansuri populare, vom dansa cha-cha-cha şi jazz, combinând astfel tradiţiile bulgare cu cele din alte culturi”, a spus o participantă la festival.

Membrii colectivului folcloric din Muntenegru au ţinut să menţioneze că au participat şi la alte festivaluri folclorice alături de colectivele artistice moldovenești, ”Ne place foarte mult cum dansează şi cum cântă moldovenii, au şi o limbă frumoasă. Am vrea foarte mult să vizităm Moldova”.

Colectivul folcloric „Moştenitorii” a prezentat în cadrul festivalului dansurile şi cântecele noastre din străbuni. Costumele tradiționale ale moldovenilor au trezit un interes sporit atât din partea participanților festivalului, cât şi a locuitorilor orașelor Mersin.

”Îmi face o plăcere să lucrez cu copii, este un motiv ca lumea să cunoască folclorul moldovenesc”, a opinat conducătorul colectivului folcloric „Moştenitorii” din Nisporeni, Ion Dimitriu.

Elena, una dintre membrele colectivului folcloric moldovenesc a recunoscut că participarea la acest festival a fost pentru ea o experiență deosebită. ”Mi-am făcut prieteni din Chile, Indonezia, Milano - avem foarte multe în comun”.

”Pentru noi este o mândrie că anume raionul Nisporeni a fost selectat pentru a participa la un festival de un asemenea nivel. Noi, aleşii locali facem tot posibilul ca aceste colective să ajungă peste hotarele ţării şi să promoveze tradiţiile şi cultura noastră”, a remarcat Ghenadie Verdeş, vicepreşedintele raionului Nisporeni.

Festivalul folcloric din Mersin a durat şase zile şi a avut loc în cadrul celei de-a patra ediţii a festivalului citricelor din Turcia.
 
Mai multe detalii aflați din reportajul emisiunii ”Moldoveni de pretutindeni”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam