Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Noiembrie 2014 | 10:15
Moldova a deschis un Consulat Onorific la Brno, Cehia
Moldovenii din sudul Cehiei vor beneficia de serviciile noului Consulat Onorific al Republicii Moldova la Brno care şi-a deschis oficial uşile joi, 20 noiembrie. Adresa reprezentanţei diplomatice moldoveneşti este strada Hrnčířská 23, 60200.
Printre oficialii prezenți la eveniment se numără guvernatorul regiunii Moravia de Sud, Michal Hašek, primarul orașului Brno, Roman Onderka, șeful administrației prezindețiale, Vratislav Minář, directorul Departamentului Afaceri Consulare al Ministerului Afacerilor Externe, Michal Král, consulii onorifici ai altor state. La manifestare au fost prezenți și membrii diasporei moldovenilor stabiliți în Cehia, reprezentanții camerelor de comerț cehe și numeroși oameni de afaceri interesați în consolidarea relațiilor politice, economice și culturale dintre regiunea Moraviei de Sud și Republica Moldova.

Ambasadorul Ștefan Gorda a evidenţiat rolul important al Consulului Onorific în promovarea firmelor şi produselor moldovenești în Cehia, sprijinul cetățenilor moldoveni și pentru intensificarea schimburilor comerciale. La rândul său, Consulul Onorific, Oldřich Merta, a exprimat interesul și sprijinul său întru dinamizarea cooperării economice bilaterale, creşterea investiţiilor reciproce şi dezvoltarea cooperării culturale.

Guvernatorul Michal Hašek a menționat că deschiderea noii instituții este în beneficiul ambelor țări, iar evenimentul aduce o contribuție semnificativă pentru schimburile comerciale și culturale, precum întărirea prieteniei moldo-cehe și a acceptat invitația lansată de Ambasador de a vizita Republica Moldova.

Evenimentul a continuat cu o recepție festivă la care au participat peste 150 de persoane, în cadrul căreia cântăreața de operă Irina Rurac a venit cu un buchet de melodii clasice și naționale, oaspeții au fost familiarizați cu tradițiile de producere și calitatea divinurilor și vinurilor autohtone, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Volumul schimburilor comerciale dintre țările noastre se apropie de 100 de milioane de dolari, Cehia fiind acum cel mai mare importator a vinurilor moldovenești din cadrul UE.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam