Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Septembrie 2015 | 10:07
Moldova a participat la sesiunea Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
O delegaţie oficială a Republicii Moldova a participat la cea de-a 59-a sesiune ordinară a Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care s-a desfăşurat în perioada 14 - 18 septembrie, la Viena, Austria.
În cursul sesiunii Conferinţei Generale a AIEA, la care au participat circa 3000 de delegaţi ai celor 162 de ţări membre, au fost examinate un şir de chestiuni referitoare la activitatea Agenţiei privind utilizarea tehnologiilor nucleare în scopuri paşnice şi gestionarea deşeurilor radioactive, aplicarea garanţiilor AIEA în statele membre, inclusiv în Republica Populară Democratică Coreeană şi în Republica Arabă Siriană, precum şi implementarea garanţiilor Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP) şi a rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al ONU în Republica Islamică Iran. 

La încheierea sesiunii au fost examinate o serie de rezoluţii, între care, aplicarea garanţiilor AIEA în Orientul Mijlociu, securitatea nucleară, întărirea eficacităţii şi ameliorarea eficienţei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi a cooperării tehnice, etc.

Din delegaţia Moldovei la această sesiune au făcut parte Andrei Popov, ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Artur Buzdugan, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) şi Vlad Chirinciuc, ministru-consilier.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam