Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Februarie 2015 | 10:50
Moldova a participat la un Atelier privind migraţia ilegală
În capitala Poloniei a avut loc primul Atelier din cadrul Proiectului Pilot 5 privind migraţia ilegală. La evenimentul organizat de către Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Polone, a participat şi Victor Martin, secretar la Ambasada Moldovei la Varşovia.
Subiectele întrunirii s-au axat, în special, pe experiențele statelor din cadrul Procesului de la Praga privind stabilirea identității și/sau naționalitatea migranților ilegali. Concomitent, având în vedere impactul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la practicile naționale în ceea ce privește, combaterea migrației ilegale, au fost analizate și unele hotărâri ale instanțelor referitoare la migrația ilegală.

La eveniment au participat reprezentanți din 15 țări din cadrul Procesului de la Paga (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Ungaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Turcia și Ucraina), precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Proiectul Pilot 5 este implementat în comun de către Polonia și România, începând cu luna noiembrie 2014. Scopul acestuia este de a consolida capacitățile statelor participante în domeniul combaterii migrației ilegale prin transferul de cunoștințe și de bune practici cu privire la stabilirea identității și migranților ilegali.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam