Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Iunie 2014 | 10:16
Moldova aleasă în calitate de membru al Consiliului de Conducere al EUROSAI
Preşedintele Curţii de Conturi a Republicii Moldova, Serafim Urechean, a participat recent la Congresul Organizaţiei Europene a Instituţiilor Supreme de Audit 2014 (EUROSAI), care s-a desfăşurat la Haga şi a fost găzduit de către Curtea de Audit a Olandei.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, subiectul de bază discutat în cadrul Congresului a fost modernizarea sistemului de inspecţie şi audit şi identificarea soluţiilor inovatorii pentru dificultăţile care sunt întâmpinate în activitatea instituţiilor naţionale de audit. În cadrul lucrărilor Congresului, Republica Moldova a fost aleasă în calitate de membru al Consiliului de Conducere al EUROSAI, care are competenţa de a asigura implementarea statutului EUROSAI, de a lua deciziile necesare pentru buna funcţionare a organizaţiei, adopta proiectul bugetului anual şi alte funcţii similare.

Concluzia de bază a Congresului s-a referit la necesitatea instituţiilor naţionale de audit de a se adapta la schimbările moderne care au loc în societate. La finalul vizitei a avut loc întrevederea preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, cu ambasadorul Republicii Moldova în Olanda, Emilian Brenici.

EUROSAI este unul dintre Grupurile Regionale ale Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit care întruneşte circa 195 de instituţii de audit din întreaga lume şi este considerat drept o organizaţie de suport a ONU. Curtea de Conturi a Olandei a preluat preşedinţia EUROSAI pentru următorii trei ani.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam