Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Mai 2015 | 16:23
Moldova – cunoscută de olandezi prin deliciile gastronomice
Grupul de iniţiativă a moldovenilor din Regatul Ţărilor de Jos „NorocOlanda” promovează produse autohtone moldoveneşti într-o manieră deosebită. Astfel, de Ziua Regelui, la Maastricht, conaţionalii noşti au organizat un stand de vânzare cu articole şi produse din Republica Moldova. Moldovenii au prezentat şi bucate tradiţionale expuse sub genericul „Taste of Moldova” (Gustul Moldovei).
Potrivit organizatorilor, începând de anul trecut, echipa „NorocOlanda” participă cu un stand improvizat cu articole și produse moldovenești la „Vrijmarkt” nu doar pentru a-și exersa abilitățile de negustori, dar pentru a-și promova țara de origine.

„Olanda este unul dintre cei mai mari investitori în Moldova. Totuși, de șase ani, de când locuiesc aici, trebuie să recunosc că Moldova rămâne a fi puțin cunoscută olandezilor. Prin „Taste of Moldova” am dorit să-mi promovez țara. Altfel, am hotărât să expun bunătățuri din Moldova precum dulceață sau ghiveci și articole confecționate manual. Alături de echipa „NorocOlanda” am făcut primul test anul trecut de Ziua Regelui, la Amsterdam și am înțeles că avem priză la public”, menționează pentru TRM.MD Dorina Baltag, co-organizatorul evenimentului.
 

Ideea de a le prezenta străinilor deliciile din bucătăria moldovenească cu sloganul „Taste of Moldova”  a apărut în 2014, după ce împreună cu Dorina, Cristina Vangheli, o moldoveanca stabilită la Amsterdam de zece ani, a organizat o tarabă la „Vrijmarkt” în Amsterdam, unde au fost expuse articole  autohtone făcute manual. Astfel, țara noastră a devenit cunoscută atât pentru olandezi, cât și pentru turiștii prezenți la eveniment.

Anul acesta, Dorina Baltag, Felicia Crețu și Sabina Crivorucica, au hotărât să își realizeze idea și au organizat „Taste of Moldova” la Maastricht inspirându-se din bucătăria noastră tradițională.

„Ne-am propus să prezentăm produse de casă moldovenești: dulceață și gemuri, conserve de legume și zacuscă, miere de albine. De asemenea, am expus și articole confecționate în Moldova: cărți poștale, papioane, bijuterii, prosoape. Cel mai greu a fost să alegem ce să expunem pentru a intriga și cuceri olandezii” povestesc fetele. „Dulceața de nucă a fost deliciul care s-a bucurat de cel mai mare succes, urmată de cea de căpșuni și prune”, au mai remarcat organizatoarele.
 

„Taste of Moldova” a culminat cu o petrecere culinară la „Hamburgeria”, un nou local de hamburgeri deschis recent la Maastricht, unde bucătar este moldoveanul Alexandru Bivol. La petrecere, moldovenii din Maastricht (Alexandru Bivol, Sabina Crivorucica și Zina Cotoman) au testat rețete moldovenești sau inspirate din Moldova și au oferi oaspeților o degustare de învârtite, cornulețe cu gem și biscuiți de casă precum și hamburgerul cu denumirea Moldova. Mai mult ca atât, oaspeții străini, de origine olandeză, germană, italiană, indiană și ucraineană, s-au duelat în concursul de făcut colțunași organizat de Nata Albot, fondatoarea asociației „Klumea” și „Koolture Tricolore”.
 

Întrebați de TRM.MD, ce își mai propun să realizez în viitor, grupul moldovenilor „NorocOlanda” au afirmat că acțiunile lor în ce privește promovarea produselor moldovenești în Țările de Jos nu se oprește aici, ei fiind mereu în căutarea prilejurilor de a face cunoscută Republica Moldova chiar și la mii de kilometri depărtare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam