Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Aprilie 2015 | 12:12
Moldova şi Israelul au organizat primul meci de şah on-line pentru preşcolari
Primul meci de şah on-line din lume pentru copiii cu vârsta de până la şase ani a avut loc duminică, 26 aprilie. Meciul a fost disputat între echipele oraşului Chişinău (Republica Moldova) şi oraşului Yehud-Monosson (Israel).
Din componenţa echipelor au făcut parte câte zece copii, opt băieţi şi două fete. Chişinăul a fost reprezentat de echipa Academiei Naţionale de Şah (maestru Viorel Iordăchescu), iar din partea oraşului Yehud-Monosson a evoluat echipa Academiei de Şah a maestrului Boris Alterman.

La inaugurarea meciului au participat primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi primarul oraşului Yehud-Monosson, Iaela Malkis. De asemenea, la eveniment a fost prezent consilierul Ambasadorului Republicii Moldova în Israel, Grigore Butucea.

Ambii primari, fiind mari amatori de şah, au exprimat susținerea inițiativei desfășurării meciurilor internaționale la șah on-line și au încheiat un acord de colaborare în vederea promovării în comun a şahului în rândul tinerii generaţii din ambele ţări şi a schimbului de experienţă, se spune într-un comunica al Academiei Naţionale de Şah din Republica Moldova.

Echipa din Chișinău a disputat meciul în sediul bibliotecii municipale B.P. Hasdeu, iar echipa Yehud-Monoson în liceul „Makif”. În pofida vârstei fragede, preșcolarii au demonstrat un nivel foarte bun de joc, iar, la final, toți copiii au fost premiați cu medalii, cupe și cadouri oferite de primarii localităților, se mai spune în comunicatul citat.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam