Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Mai 2014 | 12:31
Moldova participă la Conferinţa Managerilor Energetici Europeni de la Viena
O delegaţie a Republicii Moldova participă în aceste zile la Conferinţa Internaţională a Managerilor Energetici Europeni (EUREM) ce are loc la Viena, Austria. În acest an la Conferinţă participă peste 200 de membri ai reţelei globale a managerilor energetici europeni din 15 ţări.
Vladimir Didilica, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, a menționat că în cadrul Conferinţei EUREM sunt prezentate studii de caz şi sunt organizate traininguri pentru gestionarea calitativă a resurselor energetice. Participanții la manifestare pot alege workshop-uri pe subiecte ce țin de managementul energetic conform standardelor internaționale ISO, eficienţă energetică în industria alimentară, aplicaţii fotovoltaice în comerţ şi în industrie, tehnologii de refrigerare şi condiţionare etc.

„EUREM garantează că fiecare manager absolvent posedă cunoştinţe de bază în toate aspectele relevante ale energeticii și are abilități de a prelua know-how-ul specific pentru a implementa în practică proiecte de eficienţă energetică”, a precizat vicepreședintele CCI.

Evenimentul are drept scop de a facilita schimbul de experienţă și preluarea noilor practici în domeniul eficienţei energetice.

EUREM este un program standardizat de instruire şi o reţea de succes pentru managerii absolvenți ai acestuia. Programul EUREM este elaborat de Germania și se desfăşoară deja în 25 de țări, iar în Moldova este realizat începând cu anul 2011. În această perioadă, conform standardului german au fost instruiți circa 60 de manageri energetici, inclusiv 11 funcționari din sectorul public.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam