Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Mai 2014 | 13:18
Moldova preia experienţa Letoniei în sectorul agricol
Ţara noastră ar putea prelua experienţa Letoniei în domeniul agricol şi cel al dezvoltării regionale. În acest scop, un grup de reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai mediului de afaceri din Republica Moldova efectuează, zilele acestea, o vizită de studiu în Letonia.
Potrivit Camerei de Comerț și Industrie, din delegație fac parte specialiști de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, filiala Edineț a Camerei de Comerț și Industrie, administrația publică locală din Soroca, Edineț, Corjeuți, producători agricoli din regiunea de nord a țării.

Potrivit directorului filialei Edineț a Camerei de Comerț și Industrie, Ina Stanciu, programul deplasării prevede vizite la întreprinderi specializate în creșterea și prelucrarea fructelor și legumelor, unde specialiștii noștri vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu tehnologiile și bunele practici utilizate de colegii letoni.

Conform agendei delegației, pe 16 și 17 mai, reprezentanții din Moldova vor participa și la lucrările Forumului Economic Baltic din Daugavpils, în cadrul căruia sunt planificate întrevederi bilaterale. La acest Forum vor putea fi promovate produsele moldovenești pe noi piețe de desfacere.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Letonia, fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est, a înregistrat în primele două luni ale anului 2014 suma de 1977.1 mii de dolari americani, fiind într-o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam