Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Noiembrie 2015 | 15:10
Moldova, prezentată la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est
Asociaţia de Moldoveni „Noroc” din Belgia a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est (Festivale International de l'Est). Cea de-a V-a ediţie a Festivalului a avut loc în oraşul Mons, Belgia, în perioada 6-8 noiembrie. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai diasporelor armeană, georgiană, rusă, ucraineană şi azerbaidjană.
Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, din programul dedicat Republicii Moldova, intitulat „Moldavie en Folie”, au făcut parte expoziții de pictură, filme, proiecții de fotografie, precum și dansuri populare, degustare de vinuri și de mâncare tradițională.

Potrivit Auricăi Ușcov, președinta Asociației de moldoveni „Noroc”, scopul participării la eveniment a fost de a transmite un mesaj publicului european, prin care să accentueze importanța protejării și a promovării diversității lingvistice și culturale, tradițiilor și obiceiurilor Republici Moldova în Europa,  păstrarea legăturilor social-culturale cu Belgia și Republica Moldova, consolidarea asociațiilor și comunităților diasporei.

Participarea Asociației de Moldoveni „Noroc” la Festival a fost posibilă datorită suportului oferit de Guvernul Republicii Moldova, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român din Bruxelles (ICR Bruxelles).

La Festival au fost proiectate filmele documentare „Te iubesc, Ion și Doina” dedicat regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici și „Iubirile lui Mihai Volontir”, primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir.

De asemenea, operele a șase pictori au fost expuse în cadrul unei expoziții curate de Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei. La eveniment au evoluat un grup de dansatori de la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam