Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Noiembrie 2014 | 12:26
Moldova, România şi Cehia s-au reunit într-un grup interparlamentar de prietenie
Şedinţa de constituire a Grupului interparlamentar de prietenie România – Republica Cehă – Republica Moldova din Camera Deputaţilor a Republicii Cehe a avut loc la Praga. Noul Grup numără deja zece membri ai Camerei Inferioare a Legislativului ceh care provin din majoritatea formaţiunilor politice reprezentate în Parlament.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a Republicii Cehe, Jan Hamáček, a acceptat propunerea de a prezida Grupul şi a fost ales în fruntea acestuia.

Grupul instituit reprezintă un nou instrument de cooperare pe linia diplomaţiei parlamentare. Totodată, noul format trilateral deschide noi oportunităţi de colaborare între cele trei capitale în beneficiul aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.

Implementarea proiectului a fost precedată de dinamizarea, în ultimii ani, prin eforturile conjugate ale ambasadelor României şi Republicii Moldova şi în strânsă cooperare cu liderii celor două comunităţi, a relaţiilor între românii şi moldovenii care trăiesc în Republica Cehă.

Anterior, România şi Republica Moldova au făcut parte dintr-un grup de prietenie mai amplu care cuprindea ţări precum Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Republica Macedonia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam