Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Martie 2015 | 16:22
Moldova va prelua din experienţa Suediei privind politicile în domeniul migraţiei
O delegaţie din Republica Moldova a efectuat o vizită de studiu în Suedia pentru a se familiariza cu practicile internaţionale privind mecanismul de coordonare Guvern - mediu privat la elaborarea politicilor în domeniul migraţiei şi dezvoltării.
Programul vizitei de lucru a urmărit crearea mecanismelor naţionale de coordonare între sectorul guvernamental şi cel privat a eforturilor la elaborarea politicilor în domeniul gestionării fluxurilor migraţiei și consolidării legăturilor cu diaspora moldovenilor de peste hotare. Pe parcursul vizitei, delegaţia moldovenească s-a familiarizat cu practicile implementate de Suedia în organizarea parteneriatului public-privat orientat spre asigurarea convergenţei necesare între domeniile migraţiei şi dezvoltării.

Agenda vizitei a cuprins întrevederi şi discuţii la Ministerul Justiției, Ministerul Ocupării Forței de Muncă a Suediei, Agențiile suedeze pentru Migrație şi Inovații, Confederația suedeză a Sindicatelor, Asociația Femeilor Imigrante din Suedia şi Asociația suedeză a Bancherilor.

La Stockholm, membrii delegaţiei au avut, de asemenea, o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldovenești în Suedia în cadrul cărei s-a efectuat un schimb de informaţii privind acţiunile Guvernului pe linia relaţiilor cu diaspora şi eforturile diasporei de sprijinire a transformărilor democratice din Republica Moldova. Interlocutorii au dezbătut un şir de idei referitor la o mai bună cooperare între organizaţiile diasporei de peste hotare, ONG-urile din ţară şi Guvern.
Din delegaţia Republicii Moldova au făcut parte reprezentanţii Ministerului Economiei, Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Organizaţiei Neguvernamentale „Expert-Grup” şi reprezentanți al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) la Chişinău.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam