Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Februarie 2014 | 13:21
Moldovean deportat din Rusia, pentru că a filmat Euromaidanul
Un moldovean care susţine că a trăit în Moscova, împreună cu familia sa, mai bine de 20 de ani, a fost deportat, zilele trecute, de pe Aeroportul Domodedovo din capitala Federaţiei Ruse. Asta după ce a fost să filmeze acţiunile protestatarilor din Kiev.
„Eu m-am născut la Chișinău, dar am emigrat de mic, cu familia, la Moscova. În Federația Rusă trăiesc de mai bine de 20 de ani. Mama, tata și bunica mea dețin cetățenia rusă. Deoarece, conform legilor Federației Ruse, eu sunt cetățean al acestei țări, am hotărât să-mi păstrez și pașaportul moldovenesc pe care îl dețin”, astfel a început povestea vieții sale, Andrei Maika, un moldovean, care mărturisește despre tot ce i s-a întâmplat într-o postare pe blogul lui Rustem Agadamov.

Tânărul spune că, autoritățile din Rusia nu i-au oferit nici un fel de explicaţii. Între timp, bărbatul a aflat că de vină ar fi trei procese verbale întocmite pe numele său pentru încălcarea regulilor de circulaţie, dar el spune că a achitat amenzile care i s-au aplicat în acele cazuri.

Tânărul mai povestește că, înainte de a fi deportat, a fost nevoit să petreacă în izolatorul Aeroportului peste 20 de ore, după care a fost îmbarcat într-un avion spre Kiev. În acest timp, el a reușit să afle și despre soarta altor persoane deportate, unul dintre ei petrecând după gratii 44 de zile. Potrivit bărbatului, colegii lui de celulă s-au dovedit a fi proprietari de apartamente în centrul Moscovei, pictori de talie internațională, lucrători medicali și frizeri.

Moldoveanu a fost îmbarcat la bordul unui avion care zbura spre Kiev. Abia în capitala Ucrainei, al a intrat din nou în posesia actelor sale de identitate.

Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam