Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Februarie 2015 | 14:26
Moldovean somat să muncească gratis în Georgia
Un bărbat din Chişinău a fost traficat în Georgia, unde a fost impus să muncească timp de două luni. Inculpatul, care a racolat victima riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Procurorii au stabilit că, în luna martie curent, victima a fost recrutată de către un bărbat, care i-a promis angajarea la un lucru bine plătit în Georgia. Inculpatul i-a achitat victimei cheltuielile de drum. Ajuns în orașul Gagra, acesta a fost impus să lucreze gratuit în construcţii timp de două luni. Pentru a nu putea fugi, bărbatul a fost lovit cu o rangă metalică peste picior, însă acesta a izbutit să evadeze din locul în care a fost cazat.

Ajuns în Republica Moldova, pătimitul a anunţat organele de drept despre cele întâmplate, iar recent, inculpatul, care a racolat victima a fost reţinut. Procurorii i-au înaintat învinuirea de comiterea traficului de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă, fiind plasat în arest.

În cadrul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, inculpatul a mai recrutat persoane pentru a munci în condiţii similare în străinătate, în privinţa acestuia fiind depuse plângeri şi de către alte victime.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam