Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Februarie 2014 | 12:35
Moldoveanul Ion Ciobanu şi-a lansat prima carte la Paris
Un tânăr scriitor, originar din Republica Moldova, şi-a lansat, în capitala Franţei, cartea „Le transfert ou la psychanalyse dans le boudoir”, aceasta fiind o piesă de teatru.
Prima piesă de teatru semnată de Ion Ciobanu povestește despre întâlnirea imaginară a celor doi mari genii ai secolului XX - Sigmund Freud şi Albert Einstein.

În debutul evenimentului, care a avut loc în incinta Ambasadei Moldovei din Republica Franceză, autorul a adresat un cuvânt de mulțumire gazdei, precum şi tuturor celor prezenți. A urmat prezentarea cărții, autorul menționând că aceasta a fost concepută încă în anii 2008-2009, pe când era student, iar manuscrisul a fost acceptat şi editat abia în anul 2013.

Cartea scoate în evidenţă conversaţia celor doi genii ai secolului XX, „o întâlnire care a fost în realitate, dar despre care am aflat mai târziu şi despre care se ştie foarte puțin. Respectiv, eu mi-am imaginat această întâlnire, citind operele celor două personaje. Doar că un asemenea dialog, în teatru, fiind foarte static, imaginația mea a conceput alte întâlniri ipotetice, improbabile, cu întâmplări imprevizibile între aceste două personaje”, a menţionat Ion Ciobanu.

Potrivit autorului, specific acestei cărţi este incompatibilitatea conceptuală a celor doi genii, care se dovedește a fi colosală, astfel încât nu mai reușim să înţelegem, din carte, dacă este vorba despre realitatea enunțată de Albert Einstein sau despre visul definit a lui Sigmund Freud.

Ion Ciobanu speră ca, în această carte, să se regăsească nu doar publicul român, dar şi cel francofon şi anglosaxon.

Autorul operei şi-a făcut studiile în România, iar actualmente activează în calitate de traducător, fiind şi președintele Asociației Pro-Diaspora din Franţa.


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam