Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Ianuarie 2018 | 09:10
Moldoveni din SUA au făcut sărbătorile mai frumoase pentru familiile de la baştină
Un grup de tineri moldoveni, stabiliţi cu traiul în Statele Unite ale Americii (SUA), au făcut sărbătorile mai frumoase pentru 23 de familii din localitatea lor de baştină. Aceştia s-au mobilizat şi au trimis bani acasă, din care au fost cumpărate produse alimentare pentru familiile nevoiaşe, relatează Moldova 1.
Agafia şi Ioachim Vâtcărău au crescut împreună 12 copii care şi-au creat familiile lor şi au plecat în lumea mare. Acum, când au ajuns la cel de-al optulea deceniu de viață și sunt ţintuiţi la pat, doar cea mai mică fiică are grijă de ei. Bătrânii spun că nu le este uşor, mai ales acum, în prag de sărbători, când dorul de copii ii apăsă.  

În acest an sărbătorile vor fi mai speciale şi pentru alte 22 de familii din Ruseştii Noi, Anenii Noi. Şi asta pentru că au primit colete cu tot ce este necesar pentru a pune pe masă, de Crăciun.   

Bunătăţile pentru masa de sărbătoare au fost procurate de primarul şi asistenţii sociali din localitate, din banii trimiși din America. Coletele au fost distribuite celor mai nevoiașe familii. 

„Oamenii au venituri mici, e sărăcie, nivel scăzut de trai, persoane cu grad sever unde la fel veniturile sunt mici, avem familii cu copii care nu dispun de spaţiu locativ propriu”, a declarat  Natalia Cârlan, asistent social în comuna Ruseştii Noi.

„Cu banii donaţi am hotărât să cumpărăm cele necesare pentru unele familii, să simtă că e sărbătoare”, a menţionat Pavel Codreanu, primarul localităţii.  
Proiectul a fost realizat de 15 tineri, stabiliţi cu traiul pe continentul american, care au trimis acasă peste 1100 de dolari.  
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam