Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Ianuarie 2014 | 16:38
Moldoveni reţinuţi pentru că estorcau bani de la şoferi care circulau spre Italia
O grupare criminală specializată în şantajul şi estorcarea de bunuri şi bani de la şoferii de microbuze care transportau colete în Italia a fost anihilată cu implicarea a câtorva sute de carabinieri italieni, poliţişti moldoveni şi ofiţeri SIS. Aceasta a fost prima operaţiune de acest gen iniţiată cu un stat al Uniunii Europene, transmite IPN.
Operaţiunea care s-a desfăşurat atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în Italia s-a soldat cu reţinerea a 20 de persoane ce fac parte din gruparea criminală. Organizaţia criminală era condusă de „hoţul în lege” „Patron”. Sub patronajul acestuia, au fost numiţi „supraveghetori”  în mai multe ţări şi regiuni din Uniunea Europeană. La rândul lor,  „supraveghetorii” aveau în subordine diferite grupări mai mici, care activau în diferite oraşe şi localităţi.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie, activitatea grupării criminale a ajuns în vizorul oamenilor legii încă în 2007.  S-a stabilit că membrii grupării criminale moldoveneşti s-au retras în spaţiul Uniunii Europene, unde au consolidat o structură cu subordonare ierarhică pe verticală. Activitatea de bază a membrilor grupării a fost de a acumula venituri în vistieria criminală, aşa-numitul „obsheak”, ca urmare a infracţiunilor comise.

Pe marginea acestui caz, în Republica Moldova este pornită o cauză penală pentru „crearea şi conducerea unei organizaţii criminale”, iar în Italia acţiunile ilegale au fost calificate ca „apartenenţă la grup de tip mafiot”.

Pentru prima dată autoritățile din Italia vor intenta dosare pentru astfel de infracţiuni pe numele cetăţenilor moldoveni.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam