Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Mai 2018 | 20:00
Moldovenii aflaţi în afara ţării vor primi pensii din Republica Moldova
Moldovenii aflaţi în afara ţării vor avea dreptul să primească pensie din Republica Moldova. Curtea Constituţională a pronunţat o hotărâre în acest sens, fiind specificat faptul că Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova nu au avansat nici o justificare pentru privarea acestei categorii de persoane, de dreptul lor la pensie, doar pentru că îşi au domiciliul în afara ţării, relatează Mesager.
Prin urmare, Curtea a constatat că tratamentul diferențiat al persoanelor care nu își au domiciliul în Republica Moldova, în comparație cu cele stabilite în ţară, în materie de plată a pensiilor, încalcă articolele 46 și 47, iar articolul 47 alin. (2) din Constituție, le garantează cetățenilor dreptul la asigurare în caz de: șomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința lor.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam