Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Decembrie 2016 | 12:39
Moldovenii aflaţi în străinătate ar putea vota în baza buletinului de identitate
Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate ar putea căpăta dreptul de a vota în baza buletinului de identitate. Guvernul a pregătit astăzi un aviz pentru un proiect de modificare a Codului electoral, relatează Moldova 1.
Proiectul a fost transmis Guvernului pentru a fi avizat de către un grup de deputaţi liberal-democraţi. Totodată, proiectul mai prevede şi oferirea dreptului studenţilor să voteze la locul de studii, chiar dacă au viza de reşedinţă într-o altă localitate. Ei vor trebui să prezinte buletinul de identitate şi carnetul de student.

Potrivit autorilor proiectului, necesitatea acestor modificări a apărut după ce la alegerile prezidenţiale din această toamnă oamenii au rămas nemulţumiţi pe motiv că nu au reuşit să voteze din cauza mai multor restricţii.

Executivul a specificat că ceea ce ţine de oferirea dreptului studenţilor de a vota la locul de studii trebuie examinat suplimentar, deoarece mai sunt şi alte categorii de oameni care nu pot vota acolo unde au viza de reşedinţă, fapt ce ar putea genera probleme legate de discriminare.
 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam