Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Iunie 2014 | 16:33
Moldovenii au serbat la Stockholm semnarea Acordului de Asociere cu UE
Cu prilejul semnării Acordului de Asociere cu UE, la sediul Reprezentanţei Comisiei şi Parlamentului European din capitala suedeză a avut loc o recepţie festivă organizată de Ambasada Republicii Moldova, în cooperare cu misiunile diplomatice ale Georgiei şi Ucrainei.
La eveniment au participat oficialităţi suedeze, corpul diplomatic cu reşedinţă la Stockholm, reprezentanţii celor trei diaspore şi prietenii misiunilor respective.

Importanța istorică a semnării Acordului a fost accentuată în alocuțiunile speakerului suedez, Per Westerberg, prezent la recepție, a ambasadorilor Republicii Moldova și al Georgiei, Emil Druc și Constantin Kavtaradze, Însărcinatului cu afaceri ucrainean, Ihor Tseluiko și al Reprezentantului Comisiei Europene la Stockholm, Charlotte Haentzel.

În alocuţiunea sa, șeful misiunii moldovenești a ținut, în particular, să sublinieze că, pentru Republica Moldova momentul istoric marcat al semnării Acordului de Asociere cu UE constituie încă un pas înainte spre implementarea dezideratului principal al țării noastre de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

„Republica Moldova este parte a Europei din punct de vedere istoric, geografic, al modului de viață și cel cultural. Integrarea europeană este proces de lungă durată, cu multe etape, transformări, reforme și constituie, mai degrabă, o revenire a Republicii Moldova la propria-i familie a națiunilor Europene. Calea revenirii la valorile civilizației europene este o alegere liberă și pe deplin conștientizată a cetățenilor țării noastre” a subliniat Emil Druc.

De rând cu acestea, ambasadorul a remarcat sprijinul constant pe care Suedia îl acordă Republicii Moldova pe calea integrării europene, inclusiv în contextul Parteneriatului Estic.

Reformele democratice și integrarea economică aprofundată între statele membre UE și țările partenere, extinderea practică a liberei circulații a persoanelor, bunurilor, capitalului și serviciilor s-au plasat printre principalele teme ale discursurilor interlocutorilor la eveniment.

La recepție au fost servite bucate şi vinuri moldovenești, georgiene și ucrainene, informează Ambasada Republicii Moldova la Stockholm.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam