Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Iulie 2014 | 17:19
Moldovenii care aduc propriile bunuri în ţară, scutiţi de taxe
Cetăţenii moldoveni de peste hotare care intenţionează să revină definitiv în ţară, vor fi scutiţi de taxe la introducerea bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament, în prima lectură, astăzi, 18 iulie. Iniţiativa a fost propusă de speakerul Igor Corman, pentru a garanta o echitate de tratament juridic celor plecaţi la muncă peste hotare.
Potrivit proiectului, moldovenii care vor aduce bunurile vor demonstra prin permisul de muncă sau de şedere că au locuit şi au lucrat în ţara străină. Totodată, ei vor trebui să dovedească că acestea nu sunt destinate activității comerciale sau de producție.

Guvernul urmează să identifice procedurile de aplicare a acestei legi, precum și actele care vor fi prezentate de reprezentanții diasporei.

Actualmente, de aceste scutiri pot beneficia doar cetățenii moldoveni care, înainte de plecarea peste hotare, au efectuat procedura de scoatere de la evidență de la locul de trai din țară și s-au stabilit cu traiul permanent peste hotare. Potrivit statisticilor, majoritatea absolută din ei nu au efectuat procedura respectivă.
 
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam