Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Septembrie 2017 | 09:31
Moldovenii care lucrează legal în Turcia vor putea primi indemnizaţii sociale
Cetăţenii Moldovei care lucrează legal în Turcia vor putea primi indemnizaţii sociale din această ţară. Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie a aprobat recent proiectul pentru ratificarea Acordului dintre cele două ţări în domeniul securităţii sociale, semnat la 5 mai 2017, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la infotag.md.
Astfel, moldovenii vor putea beneficia în Turcia de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă, indemnizaţii de maternitate, pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă şi boli profesionale, pensii de urmaş, ajutoare de deces, ajutoare de şomaj.

Totodată, la stabilirea şi calcularea pensiei, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu. Comisia a recomandat Parlamentului să adopte proiectul de ratificare în două lecturi.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam